Areas of Advice

 • No categories

The Advice Archive

Trans 101 (Dutch version)

View this page in: English | Italiano | Nederlands | Svenska

De Regels

Hallo, en welkom op de Trans 101 pagina. Hier zijn de grondregels.

 1. Sekse zit tussen de benen, geslacht zit tussen de oren. Sekse is mannelijk, vrouwelijk, en intersex, en heeft te maken met chromosomen, genitalia, hormonen, enz. Geslacht is man, vrouw, jongen, meisje, androgyn (neutraal geslacht), enz., enz., en heeft te maken met wie u bent en hoe u u gedraagt.
 2. Er zijn momenteel vijf medische geslachten – mannelijk, vrouwelijk, en drie verschillende soorten interseksualiteit. Geslacht is een infinitief spectrum – er zijn meer manieren om uw geslacht uit te drukken dan u denkt.
 3. Als u een trans* persoon heeft ontmoet, heeft u er maar EEN ontmoet. Wij zijn niet allemaal hetzelfde – wij zijn net zoals alle andere mensen, anders en uniek. U hebt waarschijnlijk trans* mensen gezien zonder het te merken. Trans* mensen, net zoals iedereen, willen eerst als mensen worden gezien. We hebben hersenen, harten, en zielen, en we hebben toevallig bepaalde geslachtsdelen, niet andersom.
 4. Transgender is een bijvoeglijk naamwoord. Het is geen zelfstandig naamwoord (bijv., ‘Hij is een transgender’). Het is geen werkwoord (bijv., ‘Mijn nicht is aan het transgenderen’). Het is een bijvoeglijk naamwoord (bijv., ‘Ik ken iemand die transgender is’, ‘Hij is transgender’). Respecteer dit a.u.b. U zult onwetend en zelfs dwaas overkomen als u dit niet respecteert.

Voor meer informatie over transities in hormonen voor vrouw-naar-man, klik hier voor een engelse site.

Voor meer informatie over transities in hormonen voor man-naar-vrouw, klik hier voor een engelse site.

Voor basis tips om transseksuele mensen te respecteren, klik hier voor een engelse site. Uitstekende bron.

Wat is transseksualiteit precies?

Transseksuele mensen zijn mensen die over de grenzen van hun geslacht gaan, die zichzelf beschouwen als behorende tot het andere geslacht, en dat ook in realiteit willen beleven. Veel vrouw-naar-man transeksuele mensen bijvoorbeeld beschouwen zichzelf as mannen met een evenwichtsverstoring in hun hormonen – te veel oestrogeen in hun lichaam, en niet genoeg testosteron. Dit probleem is makkelijk op te lossen door met een dokter te praten die dan een recept geeft voor hormonen. Crossdressers verkleden zich echter voor seksuele opwinding (dit heeft te maken met fetisjismen), of om hun mannelijke of vrouwelijke kant uit te drukken, of alleen omdat ze die kleding meer comfortabel vinden.

De makkelijkste manier om een transeksueel persoon, en ook de rest van de trans* gemeenschap, te beschrijven is om te zeggen dat ze fysiek vrouw en psychologisch man zijn, of fysiek man en psychologisch vrouw zijn. Toch vallen veel trans* mensen niet onder deze categorieen : de meeste transseksuele mensen wel, maar de meeste crossdressers niet, bijvoorbeeld.

Trans*, Transgender, transseksueel … wat betekent dit allemaal? Wat zijn de verschillen?

Hier zijn een paar basisdefinities. (Voor meer informatie, bekijk de engelse definitie pagina Category:Definitions of deze engelse site.)

 • Transseksueel – Trans* persoon die zijn of haar lichamelijke sekse verandert via genital reconstruction surgery (het reconstrueren van geslachtsdelenen via een operatie) (en/of borst operaties) en bijna altijd hormonen. Soms zijn operaties en hormonen tijdelijk of permanent niet mogelijk voor mensen met financiele of medische problemen. Seksuele voorkeur varieert.
 • Transgenderist – Verouderd. Trans* persoon die zijn of haar lichamelijke sekse niet verandert via operaties, maar part-time of full-time als een lid van het andere geslacht leeft. Gebruiken soms hormonen. Seksuele voorkeur varieert. (Dit woord is uitgevonden door Transgenderist Virginia Prince in de jaren 70 of 80. Het wordt niet meer vaak gebruikt.)
  Crossdresser (Travestieten) – Trans* persoon die operaties noch hormonen gebruikt, maar kleren draagt die normaal door de andere sekse (geslacht) worden gedragen. Sexuele orientatie varieert. (Het woord “travestiet” wordt minder gebruikt omdat mensen automatisch aan prostitutie of “fetisj” denken als ze het woord horen. Een groot aantal crossdressers verkleden zich helemaal niet voor seksuele opwinding.)
 • Trans – Parapluterm van alle bovenstaande begrippen.
 • Transgender – Hetzelfde als Trans*.
 • Cisgender – Niet transgender. ‘Trans’ betekent tegenover, ‘cis’ betekent aan dezelfde kant. Dit is een nieuwer begrip en nog niet naar het nederlands vertaald.
 • Drag Queen of Drag King – iemand die kleren van een vrouw (queen) of man (king) draagt, meestal om het andere geslacht op een dramatische en overdreven manier af te beelden.
  Intersex (hermafrodiet) – iemand die geboren is met een mengsel van mannelijke en vrouwelijk lichaamsdelen. Kunnen operaties hebben of hebben gehad, of hormonen nemen. Seksuele voorkeur variert. Bekijk de volgende engelse pdf voor meer informatie en de top tien mythes over intersex: klik hier. (Hermafrodiet is een medische diagnose, en wordt meestal niet gebruikt in dagelijkse conversaties. Het kan worden gezien als een aanval.)
 • V-M – Female-to-Male (vrouw-naar-man)
 • M-V – Male-to-Female (man-naar-vrouw)
 • Genderqueer – iemand die zich niet thuisvoelt in een van de twee geslachten, en/of iemand die de twee geslachten als een sociale constructie ziet en als overbodig beschouwt.
  tweedelig man-vrouw – Het geloof dat mannen en vrouwen zijn gescheiden, dat er een groot verschil tussen de man en de vrouw is, en dat er niets tussenin zit. Met mensen en andere dier-, plant- etc. soorten is dit een onrealistisch beeld.
 • Two-Spirit (twee-geest) – Begrip van de Amerikaanse Indianen dat het bestaan van mannelijke en vrouwelijke geesten in een lichaam beschrijft.
 • Androgynie – Neutraal geslacht, van het Grieks (andro = mannelijk en gyno = vrouwelijk).
 • Pansexual(Panseksueel)/Omniseksueel/Queer – Zich aangetrokken voelen tot “mensen, niet lichaamsdelen.” Wordt gebruikt i.p.v. “biseksueel”, want “bi” betekent twee, en er zijn geen twee geslachten. Iemand die panseksueel/omniseksueel/queer is kan zich aangetrokken voelen tot iemand zonder dat het uitmaakt wat hun sekse, hun gender identity, of hun geslachtsexpressie is.
 • Non-libidoïsme – Niet geinteresseerd zijn in seksuele relaties. De gemeenschap is nog erg klein maar aan het groeien: er komen steeds meer mensen die zeggen dat er niets mis met hun is – ze hebben geen problemen met de juiste persoon vinden, ze hebben gewoon geen interesse in seksuele relaties.

Aantekening: Deze definities zijn maar een schets en als u verder kijkt in de wereld van geslachtsidentiteit zult u merken dat het niet allemaal zo zwart-op-wit is, maar het is een goede gids voor degenen die nog nooit hiermee te maken hebben gehad. Er is geen magische operatie die iemand ineens man of vrouw maakt. Een heleboel mensen hebben operaties maar doen geen geslachtsdelige reconstructie operaties. Er wordt vaak geen geslachtsdelige reconstructie operatie uitgevoerd op vrouw-naar-mannen – alleen de borstreconstructie, de hyserectomy (het weghalen van de baarmoeder), enz.

Belangrijke Aantekening: Trans*isme is apart van seksuale orientatie. Seksuale orientatie (homoseksualiteit, heteroseksueel, omniseksueel, panseksueel, biseksueel, of gewoon queer) is gebaseerd op tot wie u u seksueel aangetrokken voelt. Of iemand trans is of niet is afhankelijk van de persoonlijke geslachtsidentiteit. Een vrouw-naar-man die zich aangetrokken voelt tot een vrouw wordt beschouwt als heteroseksueel, net zoals een man-naar-vrouw die zich aangetrokken voelt tot mannen, omdat het geslacht waarmee ze zich identifieren het tegenovergestelde geslacht is van het geslacht van de mensen waar ze zich tot aangetrokken voelen.

Het begrip “heteroseksueel” gaat over seksualiteit en niet geslacht. Het feit dat iemand niet trans is maakt dat persoon niet heteroseksueel, en vice versa. “Heteroseksueel” betekent dat als iemand zich identifieerd als mannelijk, dat hij zich tot mensen die zich identifieren als vrouwelijk aangetrokken voelt, of als iemand zich identifieerd als vrouwelijk, dat zij zich tot mensen die zich identifieren als mannelijk aangetrokken voelt. Degenen die zich niet als mannelijk noch vrouwelijk identifieren, een mengsel van de twee, of als iets geheel anders, bepalen voor zichzelf wat “heteroseksueel” of “homoseksueel” voor hun betekent.

Geslachtsidentiteit, sekse, seksuele orientatie … Ik begrijp de verschillen niet helemaal.

Nu volgt een leuke manier om de verschillen te begrijpen. Pak een stuk papier en houd het horizontaal. Maak vier evenwijdige lijnen boven elkaar, met genoeg ruimte tussen de lijnen om te schrijven. Schrijf net onder de bovenste lijn “Sekse”. Onder de tweede lijn schrijf “Geslachtsidentiteit”. Onder de derde lijn, schrijf “Geslachtsuitdrukking”, en onder de vierde schrijf “Seksuele orientatie”.

 • Aan de linkerkant op de Sekse lijn, schrijf “Vrouwelijk”; aan de rechterkant, schrijf “Mannelijk”; in het midden schrijf “Intersex”.
 • Aan de linkerkant op de Geslachtsidentiteit lijn, schrijf “Vrouw/Meisje”; aan de rechterkant, schrijf “Man/Jongen”; in het midden schrijf Geslachtsqueer/Derde Geslacht/Twee-geest/Ander.
 • Aan de linkerkant op de Geslachtsuitdrukking lijn, schrijf “Vrouwelijk”; aan de rechterkant, schrijf “Mannelijk”; in het midden schrijf “Androgyn”.
 • Aan de linkerkant op de Seksuele Orientatie lijn, schrijf “Aangetrokken tot Mannen”; aan de rechterkant, schrijf “Aangetrokken tot Vrouwen”; in het midden schrijf “Aangetrokken tot Beide/Allemaal/Geen” (dit heet meestal Biseksueel, Panseksueel/Omniseksueel/Queer, en Non-Libidoisch).

Pak kleurpotloden of stiften erbij. We gaan het volgende voorbeeld nadoen: zijn sekse is vrouwelijk. Maak een stip bij “Vrouwelijk” op de Sekse lijn. Zijn Geslachtsidentiteit is Geslachtsqueer Transjongen. Maak een stip op de Geslachtsidentiteit lijn op de helft tussen “Geslachtsqueer” en “Man/Jongen”. Zijn Geslachtsuitdrukking is bijna 100% mannelijk. Maak een stip op de Geslachtsuitdrukking lijn dicht bij “Mannelijk”. Zijn seksuele orientatie is panseksueel, dus maak een stip op de Seksuele Orientatie lijn precies in het midden.

Kies een andere kleur en vult uw eigen voorkeuren in.

Dit is om uit te leggen dat al deze dingen niets met elkaar te maken hebben. Wat je bent op een lijn zegt niets over wat je bent op een andere lijn.

Let op waar andere mensen hun stippen zetten, en maak een legenda om bij te houden wie welke kleur heeft gebruikt. Doe het niet voor hun, ze hebben het recht om zichzelf te identifieren. U zult zien hoe gevarieerd iedereen’s identiteit is, en dat de vier verschillende delen niets met elkaar te maken hebben.

Is Trans netzoiets als een “shemale”?

Shemale” (vrouwelijke man in het engels) is een heel slecht woord, meestal gebruikt in porn. Iemand die als “shemale” kan worden beschreven is iemand die borsten heeft en tegelijkertijd een penis. Dit is waar voor sommige trans mensen maar niet voor de meesten. De helft van alle trans mensen zijn vrouw-naar-mannen, en zij zijn totaal niet inbegrepen in de definitie van dit woord. (Man-naar-vrouwen zijn in het algemeen makkelijker te herkennen en krijgen veel meer aandacht van de pers – ze worden meestal uitgelachen, voornamelijk op tv shows, films, en porno’s. Vrouw-naar-mannen zijn een grotere bedreiging voor mannen, en het is makkelijker om ze te negeren dan om met ze om te gaan. Ze worden gezien als vrouwen die mannen willen zijn – dit is een plus-punt voor het “mannen zijn superieur” geloof – terwijl man-naar-vrouwen worden beschouwt als mannen die hun mannelijk privilege weggooien en daarom geschund en vernederd moeten worden, om hun standpunt niet te hoeven valideren.)

Mensen beschouwen “shemale” als iemand met borsten en een penis die echt werkt. Dit komt niet voor, behalve in situaties waar mensen hormonen hebben genomen totdat ze volgroeiden borsten hebben (dit duurt maanden of zelfs jaren) en daarna gestopt zijn, zodat hun lichaam het testosteron niveau weer terugbrengt naar “normaal”, en/of als iemand borstvergroting operaties heeft gehad. Man-naar-vrouwen die oestrogeen nemen hebben meestal geen goed-werkende mannelijke geslachtsdelen, omdat oestrogeen het heel moeilijk maakt om een erectie te krijgen en houden.

Zijn alle transgender mensen escortes?

Nee, de meerderheid van ons zijn geen escortes, prostitue(e)s, porn acteuren, enz. Degenen die in de seks industrie zitten zijn er meestal alleen omdat anderen hun niet willen aannemen, en/of het is een makkelijke manier om geld te winnen als ze tegen de slechte omgeving en behandeling kunnen. Er zijn trans mensen die in de seks industrie zitten bij keuze, en hun werk werkelijk leuk vinden, maar dat is zeker de minderheid. Trans mensen vinden het net zo vervelend om in de seks industrie te werken als niet-trans mensen (en als u denkt dat de meeste mensen in de seks industrie hun werk leuk vinden, moet u eens proberen met hun te praten).

Hoe komt het dat sommige mensen trans zijn?

Er zijn een paar theorieen over waarom we trans zijn, en zelfs al is er wetenschappelijk onderzoek over, er is nog geen concreet bewijs. (Deze theorie sluit intersex mensen uit – het gaat alleen over mensen met XX of XY chromosomen, maar deze situatie gebeurt misschien ook met intersex foetusen.) XX is het genotype voor vrouwen en XY is het genotype voor mannen. Het “fenotype” beschrijft de waarneembare eigenschappen; het “genotype” beschrijft de chromosomen en andere erfelijke informatie.

Het meest gesteunde argument tot nu toe is dat transseksualisme in de baarmoeder gebeurt, tussen 8 tot 10 weken na bevruchting.

Alle foetusen, tussen 8 tot 10 weken oud, krijgen een soort “hormonen douche” tijdens deze groeiperiode. Normaal leiden deze douches tot de groei van de zaadballen in XY mensen en de eierstokken in XX mensen. Door factoren die nog niet bekend zijn, waarschijnlijk door de stress van de moeder, medicaties of ongewone situaties, de hoeveelheid hormonen en/of de tijd van deze douches kan verkeerd zijn. XY foetusen die te veel androgeen krijgen terwijl ze toch de XY chromosoon bevatten, worden waarschijnlijk homoseksueel. Als de hormonen douche nog veel anders is of helemaal op de verkeerde tijd – bijv., zelfs minder androgenen – de uitkomst kan een transseksueel persoon zijn. Het fenotype of genotype zegt dat de persoon mannelijk met zaadballen enz. is, maar doordat er niet genoeg androgeen zijn opgenomen op de juiste tijd, zijn de hersenen niet mannelijk genoeg geworden (vrouwelijk is een soort template/originele vorm van hersenen).

Met vrouw-naar-mannen denkt men dat de groei van de eierstokken op de verkeerde tijd gebeurt vergeleken met de hormonen douche, en dus is er nog niet genoeg oestrogeen geproduceerd om de androgeen douche uit te balanceren. Het fenotype and genotype van dit persoon is dus vrouwelijk, maar door de androgeen douche zijn de hersenen mannelijk.

Net zoals met homoseksuele mannen, als de tijd waarop de hormonen douche gebeurt beinvloed XX personen verkeerd is – minder dan met vrouw-naar-mannen – kan er homoseksualiteit ontstaan in vrouwen.

Ik heb weleens van “genderdysforie” gehoord… wat is dat precies?

Nancy Nangeroni, van GenderTalk en eerst van IFGE, heeft weleens gezegd dat genderdysforie een gezonde oneerbiedigheid voor de kulturele geslachtsscheiding.

“Dysforie” betekent volgens het woordenboek “sombere stemming, somber gevoel” (het komt uit het Grieks – dysphoros betekent “moeilijk te dragen”, van “dys”- + “pherein” te dragen). Genderdysforie is dus ongemak of ongelukkig zijn met het toegewezen geslacht.

Er is ook een medische definitie. Genderdysforie wordt gebruikt als een synoniem van ” geslachtsidentiteitsstoornis”. In de VS is het in een boek te vinden om geestelijke stoornissen te diagnosticeren (de “Diagnostic and Statistical Manual”, vierde editie, van de American Psychiatric Association). De diagnose is afhankelijk van de volgende criteria:

 • Een sterke en lang-durige zelf-identificatie met het andere geslacht – het verlangen om anders te zijn, om anders te leven, anders te worden beschouwd door andere mensen, en/of het geloof dat de persoon typische gedachten en gevoelens heeft van het andere geslacht wordt vaak uitgedrukt. Kinderen kunnen soms aandringen dat ze ook echt van het andere geslacht zijn, en tonen een sterke voorkeur aan kleding, spellen, enz. die meestal geassocieerd worden met het andere geslacht.
 • Een aanhoudend ongemak met hun lichaam, met jongens die vaak afschuw voelen voor hun penis en het verlangen uitdrukken dat het weg zal gaan, en meisjes die niet zittend willen urineren, geen borsten willen groeien of niet willen menstrueren, en denken dat ze een penis zullen gaan groeien. Tieners en volwassenen besteden veel tijd aan hun lichamen veranderen door hormonen therapie en operaties om de andere sekse te stimuleren, meestal omdat ze geloven dat ze het verkeerde geslacht geboren zijn.
 • De stoornis zorgt voor grote stress in sociale, beroeps- of andere belangrijke omgevingen.

Natuurlijk kunnen veel van deze punten toegepast worden aan veel trans mensen, maar kom op, het is toch geen geestelijke stoornis. Mensen hebben ons beter proberen te maken voor tientallen jaren en waarschijnlijk eeuwen, met verschillende medicijnen, shock behandelingen, gedwongen geslachtsovereenstemming, isolatie, intensieve therapie, en nog veel meer methodes. Er zijn zover we weten geen transseksuelen die echt beter zijn geworden zoals we dat hedendaags begrijpen. Op het moment zijn ze het boek aan het reviseren, en misschien hebben ze er geslachtsidentiteitstoornis uitgehouden, wat een grote verbetering zou zijn.

In de derde editie van het boek (de vorige) stond er nog geen geslachtsidentiteitstoornis in maar wel homoseksualiteit. Omdat homoseksualiteit en geslachtsidentiteitstoornis zo aan elkaar gelijk zijn, en soms als synoniemen worden beschouwd, kan het zijn dat geslachtsidentiteitstoornis erin was gezet i.p.v. homoseksualiteit om gewoon door te gaan met homoseksualiteit als een geestelijke stoornis te beschouwen.

Als trans mensen hun lichamen niet leuk vinden, hoe hebben ze dan seks?

Erg goed, dankuwel.

Er zijn ongelooflijk veel manieren om seksueel opgewonden te raken. Mensen die zich niet op hun gemak voelen met bepaalde lichaamsdelen negeren die delen meestal tijdens seks, net zoals anders. Communicatie is natuurlijk het belangrijkste – als iemand niet wil dat een lichaamsdeel wordt aangeraakt, moet dat gewoon gezegd worden. Een fatsoenlijke partner zal 100% eerbiedig zijn en zal alles doen om het een goede ervaring voor allebei te maken.

Als het helpt kunt u het vergelijken met een situatie die een geamputeerde kan tegenkomen. Als iemand zijn of haar arm kwijtgeraakt is onder de elleboog, en hij of zij is helemaal niet op zijn/haar gemak met dat lichaamsdeel, zeker in een erotische omgeving, zegt nog niet dat hij of zij geen goede seks kan hebben. Het wordt gewoon een obstakel, maar als de persoon en zijn/haar partner het uitwerken zou het in principe geen groot probleem moeten worden.

Voor sommige mensen zijn sommige lichaamsdelen altijd een groot probleem. Mensen worden dan ongeduldig en willen operaties en/of hormonen therapie zodat ze zich meer op hun gemak kunnen voelen met hun lichaam. Terwijl ze wachten voor de lichamelijk veranderingen, hebben sommige mensen geen seks, en anderen proberen andere manieren om seks genietbaar te maken zelfs al hebben ze problemen met sommige lichaamsdelen. (Het is niet zo simple als “de geslachtsdelen zijn het probleem” of “het hele lichaam is het probleem”. Het begrip “man gevangen in lichaam van vrouw” of “vrouw gevangen in lichaam van man” is eigenlijk niet helemaal correct. De meeste trans mensen willen geen helemaal nieuw lichaam – ze willen gewoon wat delen van hun lichaam anders.)

Voor een ander perspectief (en een leuk verhaal om te lezen), kijk naar Raven Kaldera’s Renaming and Reframing: Sex and the Third Gender, Sex in Cyborgland, en How to Suck a Strap On (allemaal in het engels).

Waarom zijn vrouw-naar-mannen niet gewoon butch lesbies? Waarom zijn man-naar-vrouwen niet gewoon vrouwelijke homo mannen?

Ten eerste haalt u sekse en geslacht met seksuele orientatie door elkaar. Veel vrouw-naar-mannen voelen zich niet aangetrokken tot vrouwen, en veel man-naar-vrouwen voelen zich niet aangetrokken tot mannen.

Ten tweede, trans mensen zijn niet gefrustreerde homoseksuelen. Cisgender homoseksuele mensen zouden net zo minder een verandering in sekse willen als een lobotomie. Ze zijn meestal vrij op hun gemak met hun lichamen en zijn toevallig ook homoseksueel. Trans mensen – maakt niet uit wat hun seksuele orientatie is – zijn niet blij met hun lichamen, of in ieder geval niet op hun gemak met de dingen die van hun verwacht worden alleen door de sekse van hun lichaam. Hun geslachtsidentiteit en/of hun geslachtsuitdrukking (kleren, gewoontes, make-up of geen make-up, haarstyle, enz) is heel erg buiten de norm, zo erg dat het niet eens binnen de norm valt voor vrouwelijke homoseksuele mannen of mannelijke homoseksuele vrouwen.

Ten derde, niet alle vrouw-naar-mannen zijn vreselijk mannelijk en niet alle man-naar-vrouwen zijn vreselijk vrouwelijk. Dat is een populaire misvatting – trans mensen zijn niet allemaal aan het proberen om aardige, normale, heteroseksuele, doe-net-alsof-je-niet-trans-bent mensen met 2.3 kinderen en een wit hek om hun huis te zijn. Er zijn vrouw-naar-man drag queens en man-naar-vrouw butch lesbies, voor dezelfde reden dat vrouw-naar-mannen geen butch lesbies zijn en man-naar-vrouwen geen femme homoseksuele mannen of drag queens zijn – butch lesbies zijn vrouwen, en femme homoseksuele mannen en drag queens zijn mannen. Geslacht is echt infinitief, en onmogelijk te beschrijven via taal, maar we doen ons best.

Is het oke om een trans persoon vragen erover te stellen?

Dat ligt aan de persoon. In het algemeen, als je een persoonlijke vraag wil stellen, is het belangrijk eerst te vragen of dat mag. Persoonlijke vragen hebben te maken met iemand’s sexleven, anatomie (niet alleen geslachtsdelen), en romantische relaties – vroeger, nu, en in de toekomst. Sommige mensen vinden zelfs “Neem je hormonen?” een persoonlijke vraag, dus pas op. Blijf altijd eerbiedig en beleefd.

Een goede regel is bijvoorbeeld: als u een niet-trans man niet om de maat van zijn penis zou vragen, kunt u ook niet een trans persoon een vraag stellen over zijn of haar anatomie. Als de persoon niet trans was en je zou het toch niet vragen, is er geen reden waarom je het toch wel zou vragen als de persoon trans is. (Dit geldt voor meer dan alleen anatomie, natuurlijk.)

Wat is “hir??” (engels voor zhij of zhaar)

Het is een geslachtsneutraal voornaamwoord (of een andere pagina in het engels, uitgesproken als “hier”. Anderen zijn s/he en sie (allebei uitgesproken als “sie”) en ze of zie (uitgespoken als zie). Alle vier zijn worden i.p.v. “he” en “she” gebruikt, terwijl “hir” of “zir” i.p.v. “him” en “her” worden gebruikt. Een heleboel mensen voelen zich niet op hun gemak om mannelijke of vrouwelijk voornaamwoorden te gebruiken, en vragen aan anderen om het ook te doen voor hun. Het is beleefd om te doen ook al voelt het raar.

In het nederlands worden voornamelijk zhij voor zij/hij, en zhaar voor haar/hem gebruikt.

Een heleboel mensen voelen zich niet op hun gemak met mannelijke of vrouwelijke voornaamwoorden, maar willen ook geen geslachtsneutrale voornaamwoorden gebruiken. Zij gebruiken meestal mannelijk en vrouwelijk door elkaar en vragen anderen om hun te noemen wat ze willen. Dit kan erg plezierig zijn. Het ligt aan de persoon’s gevoelens en verlangens. Het is ook veel belangrijker om iemand’s identiteit te respecteren dan bezorgd te zijn over het feit dat het raar voelt om een bepaald woord te gebruiken. Zeker omdat dat gevoel vaak weg gaat na een tijdje, en iemand’s identiteit gaat meestal nooit weg.

Een heleboel trans mensen voelen zich helemaal op hun gemak om alleen mannelijke of vrouwelijke voornaamwoorden te gebruiken. Als u het niet zeker weet, gebruikt u geslachtsneutrale voornaamwoorden. In het engels wordt vaak “they” gebruikt i.p.v. “s/he”, maar dat is eigenlijk grammaticaal fout, men zou eigenlijk geslachtsneutrale voornaamwoorden moeten gebruiken. In het nederlands kan men men gebruiken i.p.v. hij/zij.

Hebben trans mensen het beste van twee werelden, of zijn ze het beste van twee werelden?

Iemand zegt:

Ik denk dat “het beste van twee werelden” gewoon een grappig zinnetje is dat sommige mensen gebruiken, waarschijnlijk gestolen van vluchtige kerels die afrukken met fantasieen over “shemales” die tieten van een vrouw hebben en kunnen neuken als een man; ik maak er soms wel grapjes over maar ik beschouw mezelf niet echt als “het best van twee werelden”, want ik geloof niet dat er twee werelden zijn. Dat is alleen maar propaganda. En ik ben mezelf, en een compleet persoon, niet een soort raar mengsel.

Sommige mensen beschouwen zichzelf als “het beste van twee werelden”, en dat is hun keuze, maar het is niet iets wat u kunt aannemen. Wacht eerst totdat een trans persoon aan u vertelt wat zhij van zichzelf denkt; als u gewoon met iets uit uzelf opkomt, kan het gebeuren dat u zhaar beledigt.

Ik wil met een trans persoon uitgaan. Kunt u helpen?

Lees de volgende engelse teksten: How to Get Your Hands on a Transman (ook verkrijgbaar hier: http://www.otherbear.com/handson.html) en/of The Transwoman’s Boudoir, and How to Get Into It, allebei geschreven door activist Raven Kaldera, die intersex en trans is.

Hoe voelt het om transseksueel te zijn?

Dat is een interessante vraag, hier is wat (engelstalige) informatie daarover.

Iedereen’s ervaringen en perspectieven met dit zijn anders, zorg dat u geen algemene oordelen maakt.

What it feels like to be Male-to-Female (MTF) Transsexual

What it feels like to be Female-to-Male (FTM) Transsexual

Klik hier (engels) voor antwoorden op vragen die trans mensen de hele tijd worden gevraagd. De pagina is specifiek voor vrouw-naar-mannen.

Dingen die u NOOIT tegen een trans persoon kan zeggen

 1. Zeg niets over hoe een trans persoon’s geslacht eruit ziet of hoe goed zhij in het geslacht past behalve als zhij gevraagd heeft om advies.
 2. Denk niet dat u een trans persoon kan herkennen in 50 passen, en als iemand uit de kast komt, zeg niet dat u het allang wist. U kan ze niet herkennen, en u wist het waarschijnlijk nog niet. Als u echt denkt dat u het kan, moet u goed examineren waarom u dat denkt en meer met verschillende trans mensen omgaan. Als niets u kan overtuigen dat u niet trans personen uit een menigte kan herkennen, zeg er dan niets over.
 3. Als iemand uit de kast komt, zeg niet “Dat had ik nooit gedacht!” We hebben dit al veel te vaak gehoord. Waarom is het zo ongelooflijk dat de persoon voor u zo goed bij het andere geslacht past? En waarom denkt u dat zhij het leuk zal vinden om te horen van u hoe ongelooflijk u dat vindt?

How to Get Your Hands on a Transman en The Transwoman’s Boudoir, and How to Get Into It hebben meer belangrijke tips.

Meer informatie: