Areas of Advice

 • No categories

The Advice Archive

Trans 101 (Swedish version)

View this page in: English | Italiano | Nederlands | Svenska

Reglerna

Hej och välkommen till Trans 101 Här är spelreglerna. Lär dem, älska dem, lever dem, annars gå till “Jag att bry sig inte tillräckligt för att vara respektfull människor som är olik mig” rum i korridoren.

 1. Sex är mellan benen, kön är mellan öronen. Sex är manligt, kvinnligt, och intersexuella , och har att göra med dina kromosomer, könsorgan, hormoner, etc. Kön är man, kvinna, pojke, flicka, androgyn (könsneutrala), etc, etc, och har att göra med din inre självkänsla och hur man uttrycker sig.
 2. Det finns för närvarande fem medicinskt erkända könen – hane, hona och tre sorters intersex. Genus är ett oändligt spektrum, och det finns fler sätt att uttrycka sin kön än någon förut.
 3. När du har träffat en Trans person, har du träffat ONE Trans person. Vi är inte kakmått. Vi är i stort, precis som alla andra (så mycket som någon är som alla andra, eftersom vi naturligtvis är alla olika). Du har förmodligen gått Trans människor på gatan utan att inse det. Trans människor, precis som alla andra, föredrar att bli behandlade som människor först. Vi är hjärnor och hjärtan och själar som råkar ha vissa könsorgan kopplade, inte tvärtom.
 4. Tran är ett adjektiv. Det är inte ett substantiv (dvs, “Han är en Transgender). Det är inte ett verb (dvs, “Min kusin är transgendering”). Det är ett adjektiv (dvs “Jag känner en trans personen”, “Han är Transgender). Vänligen respektera detta. Du kommer att se mycket okunniga och ganska dum om man inte gör det.

För mer information om hormonell övergång för FTMS, klicka här.

För mer information om hormonell övergång för MTF (man till kvinna), klicka här.

För grundläggande tips om hur man ska vara respektfull mot Trans människor, klicka här. Utmärkt resurs.

Vad exakt är Transgender?

Transpersoner är de som överträder könsnormer. Det går egentligen inte mycket djupare än så, dock. De flesta människor som är transpersoner eller transsexuella känner att de är på något sätt i fel kropp. Många FTMS till exempel identifiera som män med en allvarlig hormonell obalans – det vill säga att ha alldeles för mycket östrogen i deras system, och inte alls tillräckligt testosteron . (Detta, förresten, är ett enkelt sätt genom att ta hormoner på recept.) Crossdressers , å andra sidan, klä antingen för sexuell upphetsning (detta kallas fetischistiska crossdressing), för att uttrycka det mer maskulina eller feminina sida av sig själva, eller bara för att de hittar dessa kläder bekvämare.

Nu när du är grundligt förvirrad, låt oss bara lägga till detta. Förmodligen det absolut enklaste sättet att beskriva en transsexuell, om inte resten av Trans * samhället, är att säga att de är fysiskt kvinnor och psykiskt manlig, eller fysiskt manligt och kvinnligt psykiskt. Många Trans * människor faller inte under denna beteckning, dock. De flesta transsexuella gör, medan de flesta crossdressers inte.

Trans * ism, Tran, transsexuell … vad betyder allt det här betyder? Vad är skillnaden mellan dem?

Okej. Här är några grundläggande definitioner. (För fler definitioner, se denna andra sida.)

 • Transsexual (TS) – Trans * person som väljer att byta sin fysiska könet genom genital rekonstruktion kirurgi (GRS) (och / eller rekonstruktion bröstkirurgi – top operation om ze s FTM) och nästan alltid hormoner . (Både kirurgi och hormoner, naturligtvis, ibland tillfälligt eller permanent omöjligt för vissa människor på grund av ekonomiska eller hälsofrågor.) Sexuell läggning varierar.
 • Transgenderist -. Föråldrad Trans * Den som väljer att inte ha GRS, men bor deltid eller heltid som en medlem av det motsatta könet och kan eller kan inte använda hormoner. Sexuell läggning varierar. (Detta ord, myntat av självbeskriven Transgenderist Virginia Prince under 1970-talet eller 80-talet, inte riktigt används idag. “Transgender person eller transperson är mer vanligt förekommande.)
 • Crossdresser (TransvestitCD eller TV) – Trans * person som inte har kirurgi eller använda hormoner, men klänningar i kläder vanligtvis förknippas med det motsatta könet . Sexuell läggning varierar. (Obs: Ordet ” transvestit “är på väg ut på grund av klang av en” transvestit prostituerad “, och eftersom de flesta människor tror automatiskt” fetisch “när de hör ordet transvestit Ett enormt antal. crossdressers verkligen inte crossdress för sexuell upphetsning alls.)
 • Trans – Paraply term som omfattar alla ovanstående.
 • Transgender (TG) – Samma som Trans *.
 • Cisgender – Inte Tran. “Trans” avses hela; “cis” sätt på samma sida.
 • Dra drottning eller Drag kung – någon som klär sig som en kvinna (drottning) eller man (kung) särskilt av hänsyn till prestanda, oftast mycket over-the-top och överdrivna.
  Intersexuell (Hermafrodit – IS) – Person född med någon blandning av manliga och kvinnliga fysiska egenskaper. Kan eller inte kan ha kirurgi eller använda hormoner. Sexuell läggning varierar. Se här för mer information och de tio myter om Intersex. (OBS: Hermafrodit är inte en term som du ska använda Det är en medicinsk diagnos och låter som en sjukdom i alla fall, och kan tas som stötande..)
 • FTM – Female-to-Male, en transsexuell man
 • MTF – Male-to-Female, en transsexuell kvinna
 • Genderqueer – Någon som identifierar utanför köns binära, och / eller anser att köns binära är en social konstruktion och finns egentligen inte.
 • Kön binär – Tron att det finns män över här, och det finns kvinnor där borta, och det finns en enorm klyfta mellan, och det är det; alla människor är antingen män eller kvinnor, och inget annat är möjligt. Inte egentligen exakt när det gäller människor, eller flera andra arter.
 • Två-Ande – Term som används främst av American Indian / First Nations / indianska folk, vilket indikerar närvaron av manliga och kvinnliga andar i en enda kropp. Används som en tid av respekt och stolthet.
 • Androgyn – Kön neutral, från grekiskans “andro” för manliga och “gyno” för kvinnor.
 • Pansexual / omnisexual / Queer – Lockade till “människor, inte delar.” Används istället för “bisexuella,” eftersom “bi” betyder två, och det finns inte två könen eller två könen; markerar risk att lockas till någon oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck.
 • Asexual – Inte intresserad av sexuella relationer med någon. Den asexuell samhället är bara knappt kikar ut ur sitt skal, eftersom fler asexuella människor står upp och säger att det är inget fel med dem, det är inte så att de bara inte har hittat rätt person ännu, de verkligen inte är intresserade av sexuella relationer.

Obs: Dessa definitioner är ganska grov och inte hålla fast när man gräver djupare in i världen av könsidentitet, men de tjänar som en bra utgångspunkt för de i obekanta territorium här. Kom ihåg, det finns ingen magisk operation som “gör” du en man eller en kvinna. Många människor opereras men inte har GRS. FTMS i synnerhet kan ha operationer utan GRS – rekonstruktion bröstet, hysterektomi (borttagande av livmodern), etc.

Viktigt: Trans * ism är skild från sexualiteten. Sexualitet (Gay, Hetero, Bisexuell, Pansexual, omnisexual, eller helt enkelt Queer) är baserat på vem du attraheras sexuellt. Oavsett om du är Trans är baserat på din personliga könsidentitet. En FTM man som är attraherad av kvinnor anses vanligen raka, som är en MTF-plattform kvinna som dras till män, eftersom jämställdhet som de identifierar är motsatsen till dem som de dras till.

Även termen “straight” avser sexualitet och inte på kön. Det faktum att du inte Trans gör inte dig direkt, och vice versa. “Straight” innebär att om du identifierar som manlig är du attraherad av dem som identifierar sig som kvinna, eller om du identifierar som kvinnlig, är du attraherad av dem som identifierar sig som män. De som identifierar sig som varken man eller kvinna, som en blandning av de två, eller som något helt annat definierar själva vad “raka” och “gay” är för dem.

Könsidentitet, kön, sexuell läggning … jag verkligen inte får skillnaden här.

Det här är den roliga delen. Ta ut ett papper och vrid den åt sidan och göra fyra parallella horisontella linjer, den ena ovanpå den andra. Lämna lite utrymme mellan dem för att skriva. Rakt under den översta raden, skriver Sex. Enligt den andra linjen, skriver könsidentitet. Under den tredje raden, skriver könsuttryck. Under den fjärde raden, skriver sexuell läggning.

 • På den vänstra änden av Sex linjen, skriver Female; på den högra änden, skriver Male; i mycket mitten, skriver Inter.
 • På den vänstra änden av könsidentitetslinjen, skriver Kvinna / flicka; på den högra änden, skriver man / pojke; i själva mitten, skriver Genderqueer / Tredje Kön / Two-Spirit / Övrigt.
 • På den vänstra änden av könsuttryck linjen, skriver Feminin; på den högra änden, skriver Maskulint; i själva mitten, skriver Androgyn.
 • På den vänstra änden av sexuell läggning linjen, skriver Lockade till Män; på den högra änden, skriver Lockade till kvinnor; i själva mitten, skriver Lockade till Båda / alla / ingen (vanligen kallad Bisexuell, Pansexual / omnisexual / bögen och Asexuell respektive).

Hitta några färgade pennor eller pennor. För att använda en person som exempel: Hans sex är kvinnor. Markera “Kvinna” i slutet av Sex linjen. Hans könsidentitet är Gender Transboy. Markera Gender Identity linjen ungefär halvvägs mellan Gender och Man / Boy. Hans könsuttryck är maskulin, men inte 100% så. Markera könsuttryck linjen mycket nära Maskulin, men inte hela vägen i slutet. Och hans sexuella läggning är pansexual, så markera sexuell läggning linjen precis i mitten.

Välja en annan färg och märke där man faller på varje rad nu.

I grund och botten är poängen här att var och en av dessa saker är helt oberoende av de andra. Var du faller på någon linje har ingen effekt på var du kommer att falla på någon annan linje.

Har några andra folks fylla ditt diagram med olika färger, och göra en legend om du gillar att visa vilken färg representerar vilken person. Ju fler människor som sätter sig på sjökortet – gör det inte för dem, bör de ha rätt att identifiera sig – desto mer kommer du att förstå hur varierad allas identitet är, och hur var och en av dessa fyra delar av sin identitet verkligen har ingen inverkan på varandra alls.

Är Trans som en shemale?

Okej. Först av allt, “shemale” är en riktigt offensiv term som används i porr. För det andra, nr. “Transsexuell” avser någon med bröst och en penis, vilket är sant för vissa Trans människor, men inte en majoritet. Det är också helt utesluter FTMS som (oavsett vad du hör eller hur det än verkar) utgör hälften av det trans befolkningen. (MTF är oftast mycket lättare att upptäcka, och få sätt mer press, eftersom samhället tenderar att skratta åt dem, särskilt på pratshower och genom att degradera dem i sitcoms, bästa sändningstid dramer, och integrera film, samt pornografi. FTMS är mycket mer hotar att manlighet och det är lättare att ignorera dem än ta itu med dem. De ses som kvinnor som strävar efter att vara män, som stöder hela begreppet manlig överlägsenhet, medan MTF ses som ifrågasätter värdet av och kasta deras manligt privilegium, och därför måste minskas till status som “psycho” eller “clown” eller båda, för att undvika att validera sin ståndpunkt.)

En sak till – folk brukar ta “shemale” betyda någon med bröst och en fullt fungerande penis, vilket existerar inte utom i de fall då personen tog hormoner lång nog för bra stora bröst att växa (vilket månader om inte år ) och sedan slutat, så deras kropp började producera testosteron igen, och / eller som har haft bröstförstoringar. MTF-plattformar som tar östrogen i allmänhet inte fullt fungerande manliga könsorgan, eftersom östrogenet gör det mycket svårt att bli och vara upprätt.

Är alla transpersoner ledsagare?

Nej De flesta av oss är inte ledsagare, prostituerade, porraktörer, eller sexarbetare av något slag. De av oss som är sexarbetare är i stort sett i samma bransch eftersom ingen annan kommer att anställa dem, och / eller det är (tyvärr) ett enkelt sätt att tjäna pengar om du kan hantera att utnyttjas och behandlas som ett objekt snarare än som en person . Det finns Trans människor som är sexarbetare genom val och trivs med sitt arbete, men de är en minoritet. Trans människor är inte mer benägna att njuta av att vara en sexarbetare än icke-Trans människor (och om du tror att de flesta prostituerade som sitt jobb, försöker faktiskt prata med någon).

Så vad får människor att bli Trans?

Det finns ett antal teorier om vad som gör oss Trans, och trots den vetenskapliga forskningen finns det inga konkreta bevis hittills. (Tänk på att denna teori inte tar intersexuella i beaktande – det är bara när det gäller foster vars kromosomer är XX eller XY, även om denna situation kan – och förmodligen gör – uppträder med några inter foster också.) Kom ihåg att XX genotypen för kvinnor och XY är genotypen för manliga. “Fenotyp” hänför sig till fysisk anatomi, medan “genotyp” hänför sig till kromosomer och genetik.

Argumentet mest stöd hittills är att transsexualism sker i livmodern, vanligtvis mellan 8-10 veckor efter befruktningen.

Alla foster, mellan 8-10 veckor, får “hormonella duschar” på denna avgörande utvecklingsperiod. Vanligtvis är dessa hormonella duschar leder till bildandet av testiklar och äggstockar i XY och XX individer respektive. På grund av faktorer okända, oftast hänföras till stress i modern, vissa mediciner eller bara ovanliga omständigheter “dos” och / eller tidpunkten för dessa duschar kan ibland vara lite off-target. XY foster som får för lite androgener, men samtidigt ha XY genotyp tros förmodligen eventuate som bög. Om hormonella dusch är ännu mer annorlunda eller olägligt – dvs ännu mindre androgener släpps eller tidpunkten är längre bort, resultatet kommer sannolikt vara en transsexuell – dvs fenotypiskt och genotypiskt hane med testiklar osv, men ändå, på grund av inte som duschas med tillräckligt androgener i rätt tid, har hjärnan inte är tillräckligt masculinised och förblir feminiserade (feminina är basen “mall” för alla organismer).

I FTMS ‘fall är det tänkt att utvecklingen av äggstockarna inträffade olägligt då i förhållande till den hormonella dusch – det vill säga, när den hormonella duschen inträffade, äggstockarna var ännu inte tillräckligt utvecklade för att producera östrogen som skulle balansera androgen dusch … därmed fenotypiskt och genotypiskt hona, men med masculined hjärnan på grund av androgen duschen.

Liksom i fallet med homosexuella män, denna fluktuation i hormonell dusch timing, då förekommer i XX individer men i mindre utsträckning, tros vara orsaken till lesbianism.

Jag har hört uttrycket “könsdysfori” … vad fan är det?

Nancy Nangeroni, av Gender Education & Media (GEM) och tidigare i IFGE , sa en gång att könsdysfori är en hälsosam respektlöshet för kulturella könsnormen.

“Dysfori”, enligt ordboken betyder “ett tillstånd av sjukdomskänsla eller olycklig” (det kommer från de grekiska dysphoros svåra att bära, från dys – + pherein bära). Så “könsdysfori” är i grunden en djup obehag eller missnöje med din tilldelade kön. Låter bra.

Sedan finns den kliniska definitionen. Könsdysfori används ofta som ett annat ord för “Gender Identity Disorder” eller GID, som är noterat i DSM-IV. (. Diagnostic and Statistical Manual of American Psychiatric Association, fjärde upplagan – den ENORMA-ass bok används för att diagnostisera psykiska störningar Din lokala bibliotek kan ha en kopia.) Det diagnostiseras av följande kriterier:

 • En stark och ihållande identifiering könsöverskridande, manifesteras genom ett upprepade gånger förklarat önskan att vara, leva som eller behandlas som det andra könet eller av övertygelsen att personen har de typiska känslor eller reaktioner av det andra könet. Barn kan insistera på att de är av motsatt kön och uppvisar en stark preferens för kläder, spel och tidsfördriv som stereotypt förknippas med det andra könet.
 • En ihållande obehag med sina kroppar, med pojkar ofta känna avsky för sin penis och uttrycker en önskan om att det ska försvinna och flickor avvisa urinera i sittande ställning, inte vill odla bröst eller mens, och hävdar att de kommer att växa en penis. Ungdomar och vuxna uppvisar en upptagenhet med fysiskt förändra sina kroppar genom hormoner och kirurgi för att simulera det andra könet, oftast för att de tror att de är födda i fel kön.
 • Störningen orsakar signifikant lidande i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.

Säkert massor av det här gäller för en hel del av Trans folks. Men kom igen. Detta är inte en psykisk störning. Folk har försökt att bota oss psykologiskt i årtionden och förmodligen århundraden, med en mängd olika typer av droger, chockbehandling, tvångsköns överensstämmelse, isolering, intensiv terapi, och ett antal andra metoder. Det finns inga dokumenterade fall av någon som vi idag skulle överväga en transsexuell faktiskt botas. DSM-V är under skriven och kan faktiskt inte ha GID i den, vilket skulle vara ett stort steg framåt.

Det bör noteras, även, att DSM-III inte hade GID i det men hade homosexualitet i den. På grund av det faktum att homosexualitet och köns avvikelse är så ofta som är nästan synonymt, det är inte alls långsökt att påstå att GID sattes in som ersättning för homosexualitet och givetvis sätt att fortsätta diagnostisera homosexualitet som en mental störning.

Om Trans människor hatar sina kroppar så mycket, hur de har sex?

Mycket bra, tack.

Det finns så många sätt att uppnå erotisk njutning som det finns människor på denna jord. Människor som är mycket obehagligt med en viss del av kroppen kommer ofta helt enkelt ignorera den del av kroppen under sex, som de gör resten av tiden. Kommunikation, naturligtvis, är nyckeln – om du inte vill ha något rörd, säger så. Varje anständig partner kommer att vara 100% respektfullt och kommer att göra allt han / hon kan för att se till att det är en bra erfarenhet för er båda.

Om det hjälper dig kan du likna det till situationen en amputerad kan möta. Om någon har fått ha sin arm amputerad vid armbågen och är verkligen obehagligt med den del av sin kropp, i synnerhet i en erotisk känsla, betyder det inte att de inte kan ha bra sex. Det gör bara för ett hinder. Men om personen och hir partnerarbete runt det, det finns ingen anledning att det ska vara en stor fråga.

För vissa människor, vissa delar av kroppen ÄR en viktig fråga oavsett vad de gör. Det är när människor kan bli otålig för kirurgi och / eller hormoner för att förändra sina kroppar så att de känner sig mer bekväma. I väntan på dessa förändringar att ske, en del människor helt enkelt avstå från sex, och andra försöker olika metoder för att göra kön angenäm trots de problem de har med allt vad kroppen delar de har problem med. (Det är inte så enkelt som att säga att könsorganen är problemet eller att hela kroppen är problemet. Uttrycket “man instängd i en kvinnas kropp” eller “kvinna instängd i en mans kropp” är egentligen missvisande. Mest Trans människor don ‘ t verkligen vill ha en ny kropp – de vill bara vissa delar av den egna kroppen förändras lite).

För ett annat perspektiv (och ganska underhållande läsning), kolla in Raven Kaldera s Byta namn och Reframing: Sex and the Third Gender , Sex i Cyborgland och hur man suger en Strap On.

Varför inte FTMS bara vara butch lesbiska? Varför inte MTF bara vara Femmy homosexuella män?

Jo, först och främst, du blandar ihop kön och genus med sexuell läggning. Massor av FTMS inte attraherad av kvinnor, och massor av MTF-plattformar är inte attraherad av män.

För det andra, Trans människor är inte bara frustrerade homosexuella. Cisgender homosexuella skulle inte mer välkommet könsbyte än de skulle välkomna en frontal lobotomi. De är bra med sina kroppar, i stort, och bara råkar vara gay. Trans människor, oavsett sexuell läggning, är inte bra med sina kroppar, eller åtminstone med de högar och högar av könsnormer som är påtvingade på dem på grund av deras kroppar. Deras könsidentitet (deras interna självkänsla) och / eller könsuttryck (kläder, manér, smink eller brist på sådan, frisyr, etc.) är betydligt utanför normen, till en grad som inte riktigt faller inom ens normen för feminina homosexuella män eller maskulina homosexuella kvinnor.

För det tredje, inte alla FTMS är oerhört manligt och inte alla MTF är oerhört feminin. Det är en annan vanlig missuppfattning. Trans människor är inte alla strävar efter att vara trevlig, normal, heterosexuell, låtsas-du-inte-Trans människor med 2.3 barn och en vit staketet. Det finns FTM drag queens och MTF butch lesbiska, av samma skäl som FTMS inte butch lesbiska och MTF-plattformar är inte femme homosexuella män eller drag queens – butch lesbiska kvinnor, och femme homosexuella män och drag queens är män. Det går bara att visa ännu mer att kön är verkligen oändlig, och sätt mer komplicerad än vi har språk för. Men vi gör vårt yttersta för.

Är det okej att ställa Trans persons frågor om det?

Beror på personen. Generellt gäller att om du vill ställa en personlig fråga, först fråga om det är okej att göra det. Personliga frågor är något att göra med sitt sexliv, anatomi (inte bara könsorgan), och förhållande status – dåtid, nutid eller framtid. Varnas att vissa människor ens kan överväga frågor som “är du på hormoner?” personligt. När du är osäker, fråga om du kan fråga dem en personlig fråga innan du går vidare. Respektera folks gränser.

En bra regel om detta är följande: Om du inte skulle be en icke-Trans hane sin penis storlek, fråga inte en Trans personen om hir anatomi. Med andra ord, om personen inte var Trans och du skulle inte känna sig bekväma att fråga, det finns ingen anledning för dig att känna dig mer bekväm eller mer har rätt att veta bara för att personen är Trans. (Detta gäller för mer än bara anatomi, förstås.)

Vad fan är “hir”?

Det är ett könsneutralt pronomen, uttalas “här.” Andra inkluderar han / hon och sie (båda uttalas “se”), och ze eller zie (uttalas “zee”). Alla fyra av dessa ersätter “han” och “hon”, medan hir eller zi (rimmar med “här”) ersätter “honom” och “henne”. Många människor som inte känner sig bekväma med att använda antingen maskulina eller feminina pronomen använda dessa, och be andra att göra samma sak för dem. Det är respekt (detta verkligen borde vara självklart) att göra som de frågar, även om det känns konstigt i början.

Många människor som inte är bekväm med antingen maskulina eller feminina pronomen, men som också gör inte riktigt som någon av de könsneutrala pronomen, precis alternera maskulina och feminina som de finner lämpligt, och berätta för folk att använda det som de vill. Detta kan vara mycket roligt. Återigen, det handlar om varje persons egen komfort nivå och vad de vill kallas. Och det är viktigt att alltid respektera andra människors personliga identiteter över din komfort nivå med ett nytt ord – det är mycket viktigare att hedra någons identitet än det är att oroa sig för det faktum att du känner dig lite rolig. Speciellt eftersom det går bort efter ett tag, och människors identitet oftast inte.

Kom ihåg att en hel del av Trans människor är helt bekväma med antingen maskulina eller feminina pronomen, och många av dem föredrar det. När du är osäker, men använder könsneutrala sådana. (Detta även helt gäller när man talar om en generisk person vars kön inte spelar någon roll, det vill säga, “när en person går shopping, han / hon kommer med ofta en inköpslista.” Vi tenderar att använda “de” för det syfte, vilket är dålig grammatik, och som fler människor försöker komma bort från dessa dagar.)

Har Trans människor har det bästa av två världar, eller är de det bästa av två världar?

En person säger:

Jag tror att “bästa av två världar” är en rolig liten slagord att en del av oss använder, troligen stulits från skissartade killar som runka till fantasier om “shemales” som har bröst som en kvinna och kommer bang dem som en man; Jag skämta om det ibland, men jag vet inte riktigt anser mig vara det bästa av två världar, eftersom jag inte tror att det finns två världar. Det är bara propaganda. Och jag är bara jag, och jag är en komplett person, inte några konstiga hybrid.

Vissa människor gör anser sig vara den “bästa av två världar”, och det är deras rättighet, men det är inte något du bör ta. Låt ett trans personen berätta först att ze tänker på hirself det sättet; om du kommer bara upp med det på egen hand, du är skyldig att förolämpa hir.

Jag vill träffa en Trans person. Kan du hjälpa till?

Börja med att läsa hur du får tag på en Transman (även på http://otherbear.com/handson.html ) och / eller den Transwoman s Boudoir, och hur man får in det, både av aktivisten Raven Kaldera, som är både Intersex och Trans.

Vad känns det att vara transsexuell?

Vad en intressant fråga. Här är lite info om just det.

Kom ihåg att allas erfarenheter och perspektiv på detta är annorlunda. Gör inte svepande bedömningar.

Vad det känns att vara Male-to-Female (MTF) Transsexual

Vad det känns att vara Kvinna-till-Man (FTM) Transsexual

Klicka här för svar på många fler frågor att Trans människor får bad hela tiden. Språket på denna webbplats är specifik för FTMS (hona-till-hane).

Att aldrig säga till ett trans person (Lista inte)

 1. Kommentera inte om ett trans persons köns utseende eller framkomlighet såvida ze har bett dig om din åsikt.
 2. Låtsas inte att du kan hitta ett trans person i 50 steg, och när någon kommer ut till dig, insistera på att du visste hela tiden. Du kan inte, och du (förmodligen) inte gjorde det. Om du verkligen tror att du kan, du måste verkligen undersöka varför det är, och spendera mer tid med en mängd Trans människor. Om ingenting kommer att övertyga dig om att du inte kan plocka Trans människor ut från en folkmassa, hålla käften om det.
 3. Säg inte, när någon kommer ut till er som Trans, “Jag skulle aldrig ha gissat!” Med få undantag, vi är alla hjärtligt trötta på att höra detta. Varför är det så fantastiskt att du att personen framför dig passerar väl? Och varför tror du att ze skulle uppskatta att höra hur förvånad du är?

Hur få tag på en Transman och den  Transwoman’s Boudoir, och hur man får in det har viktigare don’ts.

Se även